هدف از تاليف اين كتاب و رسالت آن

بسم الله الرحمن الرحيم
1- ما در عصر خود شاهد تحول عظيمي هستيم، تحولي كه از يكي از بزرگترين اديان آسماني يعني «اسلام » سرچشمه مي گيرد.
اسلام در عصر ما تولد نويني يافته، مسلمين جهان بيدار شده و به اصل خويش باز مي گردند، و حل مشكلات خود را كه در جاي ديگر نيافته اند، در تعليمات اسلام و اصول و فروع آن جستجو مي كنند.
دليل اين تحول چيست؟موضوع بحث جداگانه اي است، مهم اين است كه بدانيم آثار اين تحول عظيم در همه كشورهاي اسلامي، و حتي در بيرون جهان اسلام آشكار شده است، و به همين دليل بسياري از مردم دنيا مي خواهند بدانند كه اسلام چه مي گويد؟و چه پيام تازه اي براي مردم جهان دارد؟
در چنين شرايط حساسي وظيفه ماست كه اسلام را آن چنان كه هست بدون هر گونه پيرايه و با تعبيراتي روشن و قابل درك براي عموم شرح دهيم و عطش مردمي را كه مي خواهند نسبت به اسلام و مذاهب اسلامي آگاهي بيشتري پيدا كنند با بيان حقيقت فرو نشانيم و اجازه ندهيم كه ديگران به جاي ما سخن بگويند و به جاي ما تصميم بگيرند.
2- قابل انكار نيست كه در اسلام مانند ساير اديان، مذاهب مختلفي وجود دارد كه هر يك داراي ويژگيهايي در مسائل عقيدتي يا عملي مي باشند، ولي اين تفاوتها هرگز در آن حد نيست كه مانع از همكاري نزديك ميان پيروان اين آيين گردد. بلكه آنها مي توانند در سايه همكاري و همگامي موجوديت خود را در برابر طوفانهايي كه از شرق و غرب مي وزد حفظ كنند و به مخالفان مشترك اجازه ندهند نقشه هاي خود را عملي سازند.
به يقين ايجاد اين تفاهم و تحكيم و تعميق آن، نياز به رعايت اصول و ضوابطي دارد كه از همه مهمتر اين است كه فرق اسلامي يكديگر را به خوبي بشناسند و ويژگيهاي هر يك براي ديگري روشن گردد، چرا كه تنها با شناخت يكديگر مي توانند جلو سوء تفاهمها را بگيرند و راه همكاري را هموار سازند.
بهترين راه براي شناخت يكديگر اين است كه عقايد هر مذهبي را در فروع و اصول اسلام، از دانشمندان معروف و شناخته شده آن مذهب بگيرند چون اگر به سراغ ناآگاهان برويم، يا احيانا عقايد پيروان يك مذهب را از دشمنانشان بشنويم. حب و بغضها راه وصول به مقصد را مي بندد و تفاهم مبدل به دلسردي و جدايي مي شود.
3- با توجه به دو نكته بالا بر اين شديم كه عقايد اسلامي را در اصول و فروع به ضميمه ويژگيهاي مذهب شيعه، در اين كتابچه مختصر گرد آوري كنيم و نوشتاري تهيه شود كه داراي خصوصيات زير باشد:
1- فشرده و عصاره همه مطالب لازم در آن منعكس باشد و زحمت مطالعه كتابهاي متعدد را از دوش خوانندگان جستجوگر بردارد.
2- بحثها روشن و خالي از هر گونه ابهام باشد و حتي از به كارگيري اصطلاحاتي كه تنها به درد محيطهاي علمي و حوزوي مي خورد پرهيز شود، در عين حال اين كار چيزي از تعميق بحثها نكاهد.
3- با اين كه هدف ذكر عقايد است نه بيان دلايل آن، ولي در موارد حساس تا آن جا كه طبيعت چنين نوشتار فشرده اي اجازه مي دهد، بحثها آميخته با دلايلي از كتاب و سنت و دليل عقل باشد.
4- از هر گونه پرده پوشي و مجامله و پيشداوري خالي باشد، تا بتواند واقعيتها را آن چنان كه هست، منعكس نمايد.
5- موازين ادب و عفت قلم نسبت به همه مذاهب در تمام بحثها مراعات گردد.
كتابچه موجود با رعايت نكات بالا در سفر بيت الله الحرام كه روح و جان صفاي بهتر و بيشتري دارد تهيه شد، سپس در جلسات متعددي با حضور جمعي از دانشمندان مورد بحث و بررسي دقيق قرار گرفت و تكميل شد. اميدواريم با اين كار موفق به رسيدن به اهدافي كه در بالا اشاره كرديم شده باشيم و ذخيره اي براي يوم المعاد گردد. در اين جا دست به درگاه قادر متعال برداشته عرضه مي داريم:
«ربنا اننا سمعنا مناديا ينادي للايمان ان آمنوا بربكم فآمنا ربنا فاغفر لنا ذنوبنا و كفر عنا سيئاتنا و توفنا مع الابرار» [1] .
محرم الحرام 1417
قم- مدرسة الامام امير المؤمنين (ع)
ناصر مكارم شيرازي
پاورقی ها: --------------------------------------------------------------------
[1] سوره آل عمران، آيه 193.